Menu mobilne

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS

Wyróżnienie POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny 2014 r.

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
Previous Next Play Pause

Jukka (Yucca) to roślina z rodziny agawowatych, pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce najczęściej można spotkać jukkę włóknistą (Yucca filamentosa), które zawiera dużą ilość saponin, nadających kwiatom wyjątkowo gorzki smak. Jeżeli chcesz wykorzystać kwiaty jukki, najpierw ich spróbuj. Ugryź malutki kawałek, a jeżeli poczujesz piekącą gorycz, oznacza to, że nie nadaje się do jedzenia na surowo i przed spożyciem należy kwiaty ugotować i odlać wodę.  Dopiero później można je smażyć, dusić z warzywami i dodawać do dań jajecznych. Jeżeli kwiaty są słodkie, da się je także wykorzystać na surowo i cieszyć się ich chrupkością.

Jukki ogrodowe lubią bardzo nasłonecznione stanowiska i lekkie, ubogie, piaszczyste gleby o niewielkiej wilgotności i alkalicznych odczynie.

 

Pysznogłówka (Monarda) bywa także zwana bergamotką. Pysznogłówka szkarłatna (Monarda didyma), określana również jako melisa amerykańska lub pszczeli balsam, to bardzo dekoracyjna bylina pochodząca z Ameryki Południowej, kwitnąca przez całe lato. Indianie używali pysznogłówki, jako przyprawy do zajęczego mięsa, a także przyrządzali z jej liści aromatyczny napar stosowany jako medykament na bóle gardła, problemy kobiece i kłopoty trawienne. Obecnie uważa się pysznogłówkę za środek przeciwdepresyjny. Określenie bergamotka nawiązuję do podobieństwa zapachu do pomarańczy bergamoty, używanej do aromatyzowania herbaty Earl Grey.

Olejek pysznogłówki zawiera geraniol, tymol i karwakrol. Smak pysznogłówki jest dość podobny do oregano i jej barwne płatki mogą je zstępować w każdej potrawie. Można też zestawiać ją z deserami. Jadalne są również kwiaty pysznogłówki dętej (Monadra fistulosa) i innych gatunków.

Bergamotka lubi glebę żytnią i wilgotną, ale dobrze też znosi suszę. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste.

Pysznogłówki najlepiej przechowywać w wazonie i od główki odrywać pojedyncze kwiaty, a ona przez długi czas będzie wciąż wypuszczać nowe.

 

Małgorzata Kalemba - Drożdż, Jadalne Kwiaty, Pascal, Bielsko-Biała 2016.

 

Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Kontakt telefoniczny+48 602 610 041
Skontaktuj się z namibiuro@hortulus.com.pl
Lokalizacja Dobrzyca 76, 76-038
Regulaminczytaj

 

  • Tłumacz stronę

    Polish English German Norwegian Russian Swedish