Menu mobilne

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS

Wyróżnienie POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny 2014 r.

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
Previous Next Play Pause

Lawenda (Lavandula angustifolia) wytwarza cudowne aromatyczne kwiatostany z drobnymi, fioletowymi, pięciopłatkowymi kwiatkami. Kwitnie w drugiej połowie czerwca i często drugi raz we wrześniu. Jej zapach może się niektórym kojarzyć ze środkami na mole lub kosmetykami, roślina ta jest wspaniałym ziołem kulinarnym. Zapach lawendy, a zapach lawendowy to zupełnie inne aromaty. Lawenda może być zarówno używana do dań wytrawnych, doskonale uzupełniając smak tymianku i rozmarynu, jak i słodkich, komponując się harmonijnie  z różą i fiołkiem. Lawenda jest ziołem niezmiernie aromatycznym, ważne więc aby nie przesadzać z przyprawianiem nią dań, ponieważ może je zdominować, a także nadać potrawą smak mydlin. Można używać zarówno lawendy świeżej, jak i suszonej, pamiętając, że suszona stanowi skoncentrowany surowiec, zatem należy stosować jej mniejszą objętość (1 łyżeczka suszonej zamiast 1 łyżki świeżych kwiatów).  Lawenda ma działanie uspokajające, nasenne, przeciwskurczowe i antyseptyczne, przyśpiesza gojenie ran. Zawiera fenolokwasy, triterpeny, kumaryny, antocyjany, garbniki, fitosterole i flawonoidy oraz olejek eteryczny mający w składzie m.in. octan linalylu, linalool, octan lawendytu, cineol, limonen.

Lawenda lubi przewiewną glebę oraz bardzo dużo ciepła i słońca. Nie wolno spożywać lawendy kupionej w sklepie ogrodniczym, ponieważ była ona opryskiwana fungicydami. Teoretycznie przesadzona do gruntu na świeżym powietrzu potrzebuje 2 tygodni karencji, jednak Pani Małgorzata Kalemba-Drożdż poleca odczekanie znacznie dłuższego okresu.

 

Małgorzata Kalemba - Drożdż, Jadalne Kwiaty, Pascal, Bielsko-Biała 2016.

 

Prezentacja kwiatów jadalnych - Lawenda
Prezentacja kwiatów jadalnych - Lawenda
Prezentacja kwiatów jadalnych - Lawenda
Prezentacja kwiatów jadalnych - Lawenda
Prezentacja kwiatów jadalnych - Lawenda
Prezentacja kwiatów jadalnych - Lawenda
Prezentacja kwiatów jadalnych - Lawenda
Prezentacja kwiatów jadalnych - Lawenda
Prezentacja kwiatów jadalnych - Lawenda
Kontakt telefoniczny+48 602 610 041
Skontaktuj się z namibiuro@hortulus.com.pl
Lokalizacja Dobrzyca 76, 76-038
Regulaminczytaj

 

  • Tłumacz stronę

    Polish English German Norwegian Russian Swedish