Drukuj
Kategoria: Aktualności

15- 16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbył się II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. To wyjątkowe wydarzenie, które w tamtym roku podbiło serca jego uczestników, już po raz drugi odniosło ogromy sukces! W tym roku w Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych wzięło udział ponad 8 tys. gości - miłośników ogrodnictwa, pasjonatów sztuki kulinarnej, turystów oraz media.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu była Róża – Królowa smaku i zapachu. Królowa dominowała w potrawach, napojach, kosmetykach i innych specjałach, przygotowanych przez zaproszonych ekspertów.

Gościem specjalnym wydarzenia była Małgorzata Kalemba-Drożdż, doktor biochemii, specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych, autorka wielu książek, takich jak: Pyszne Chwasty, Kwiaty Jadalne oraz najnowszej - Różane przepisy.

Szefem kwiatowej, letniej kuchni był Mariusz Siwak, uczestnik programu Top Chef. Szef Mariusz od lat propaguje gotowanie z użyciem produktów regionalnych, które łączy z kuchnią nowoczesną.

 

Róże, liliowce, begonie, aksamitki, lawenda, kwiaty dyni czy cukinii posłużyły do przygotowania wyjątkowych kwiatowych dań. Goście festiwalu mogli skosztować m.in.: kaszy kuskus z płatkami róż, serka z lawendą na kruchych ciastkach oraz risotta z kwiatami cukinii i nagietka. Podczas tegorocznej edycji festiwalu debiutowały 15 minutowe przepisy na dania kwiatowe, takie jak: sałatka z mini marchewki z aksamitką i begonią. Na spragnionych czekały orzeźwiające napoje: różoniada - różana lemoniada, poncz z fuksji, napoje z kwiatami pomarańczy oraz cytrynady z pysznogłówką.

   

Kolejną nowością tegorocznego festiwalu był konkurs kulinarny - Cały ogród na talerzu. Do rywalizacji stanęły cztery drużyny reprezentujące powiaty: koszaliński, kołobrzeski, drawski i łobeski. Drużyny, przygotowując dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, walczyły o statuetki ufundowane przez Starostę Koszalińskiego. 

Podczas pierwszego dnia festiwalu, drużyny oceniała komisja sędziowska w składzie: Pani Marszałek Anna Mieczkowska, Mariusz Siwak - Szef festiwalowej kuchni, Małgorzata Kalemba-Drożdż -  dr biochemii i specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych, Danuta Lebioda - przedstawiciel ZIR patrona konkursu oraz Agnieszka Krzymińska – dr ogrodnictwa i międzynarodowy sędzia florystyki.

Nagroda główna - Kwiatowy Widelec trafił w ręce drużyny z powiatu kołobrzeskiego! Zwycięscy zaserwowali jury: krem z buraków z płatkami róż i begonią, łososia z soczewicą i kwiatami cukinii, ciasteczka na chmielu oraz orzeźwiający napój różany.

Rywalizacja trwała jednak dalej, drużyny powiatów zmagały się bowiem o nagrodę publiczności – HIT FESTIWALU. Powiaty walczyły o serca i podniebienia publiczności serwując m.in.: rożki z kruchego cista z konfiturą z płatków róż, ciasteczka na chmielu, tort różano-miętowy czy racuchy drożdżowe z jabłkiem, miętą i dżemem różanym. Bezkonkurencyjny okazał się powiat koszaliński – który drugiego dnia festiwalu, z rąk Starosty Koszalińskiego otrzymał Kwiatową Łyżkę Smaku.

 

Goście festiwalu kupić mogli również produkty tradycyjne i regionalne, kwiatowe przetwory, aromatyczne nalewki, miody, naturalne jogurty, sery i kwiatowe lody. W asortymencie stoisk wystawczych znalazła się również szeroka gama roślin ozdobnych i ziół wyprodukowanych przez Szkółkę Roślin Ozdobnych Hortulus oraz nasiona krakowskiej firmy Polan.

 

Dużym zainteresowaniem gości festiwalu cieszyły się stosika animacyjne. Uczestnicy wydarzenia mogli poznać technikę decoupage, wziąć udział w warsztatach kosmetycznych i florystycznych.

Floryści z Pracowni Florystycznej Zielna z kwiatów zebranych w Ogrodach Hortulus Spectabilis, stworzyli niepowtarzalne propozycje kwiatowych dekoracji stołów oraz altan. Pokazy florystyczne w wykonaniu Łukasza Wierzbińskiego komentowała Agnieszka Krzymińska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W czasie pokazów wykonane zostały bukiety na każdą okazję.

Debiut na tegorocznej edycji festiwalu miała również kuchnia kosmetyczna. Szefową kuchni kosmetycznej była Katarzyna Majewska. Wprowadzając gości w tajniki tej dziedziny, zaprezentowała proces przygotowania kwiatowych kosmetyków. Toniki czy kremy, które przygotowane zostały przez Panią Katarzynę z naturalnych składników, służą nie tylko do pielęgnacji ciała ale można ich również posmakować. 

Dodatkowo goście wydarzenia podziwiać mogli całe kolekcje kwiatów jadalnych oraz setki odmian ziół, wkomponowane w rabaty otaczające festiwalowy Plac Dzikich Kwiatożerców.

Specjalnie na festiwal powstał Warzywnik Kwiatowy. Jest to nowa forma wykorzystania ogródka przydomowego oraz działkowego, w którym grządki z warzywami zastąpiły wielobarwne kwiatowe zagony, stworzone z kwiatów jadalnych.

 

Goście, którzy wzięli udział w tegorocznej edycji festiwalu, mogli poznać wyjątkowe smaki i zastosowania kwiatów jadalnych oraz zrelaksować się w otoczeniu Ogrodów Hortulus Spectabilis. Wśród angielskich rabat bylinowych, traw, parterów bukszpanowych i rosariów rozciągał się nie tylko zapach kwiatowych dań, ale i również woń Róży – Królowej smaku i zapachu.

 

II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych

Zapraszamy na kolejną edycję tego wyjątkowego wydarzenia!

III Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych odbędzie się 14-15 lipca 2018 r.
w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

 


Zobacz jak wyglądała pierwsza edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.