Drukuj
Kategoria: Aktualności
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Za nami VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

 

Tegoroczna edycja odbyła się 17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy. Kwiaty i zioła zagościły na talerzach, w kosmetykach, w kompozycjach florystycznych, a nawet w częściach garderoby. Wydarzenie odwiedziło liczne grono fanów zdrowego stylu życia, miłośników gastronomii, ogrodnictwa oraz turyści.

 

W tym roku dla gości festiwalu gotowali - Szef Kuchni Mariusz Siwak oraz Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W menu Szefa Mariusza pojawiła się zupa z kwiatami liliowca,  sałatka kwiatowo-warzywna z winegretem szczypiorkowo-koperkowym oraz kasza kuskus z bukietem ziół, warzyw i bakaliami.  Szef Paweł zaserwował nam m.in.: kwiatowy bigos z młodej kapusty, ziołowe risotto z szarpaną wieprzowiną oraz pajdę ze smalcem z soczewicy z kiszonymi liliowcami.

 

Kwiaty jadalne i zioła były głównym tematem prelekcji dr Małgorzaty Kalemby-Drożdż. Autorka książek o kwiatach jadalnych zaserwowała nam porządna dawkę wiedzy. Podczas dwóch dni festiwalu można było dowiedzieć się podstaw – które kwiaty są jadalne i co z nich zrobić oraz ciekawostek - które kwiaty są najpopularniejsze w danych zakątkach świata.

 

O edukację z zakresu ogrodnictwa zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. Specjaliści z W. Legutko zajęli się edukacją młodszych oraz starszych uczestników festiwalu. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika, podczas których sadziły kwiaty jadalne. Dorośli chętnie słuchali prelekcji o zakładaniu ogrodów warzywno-ziołowych oraz kwiatowych.

 

Na prelekcje o tematyce ogrodniczej zapraszała również Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska. Profesor Krzymińska zabrała gości festiwalu w plener Ogrodów Hortulus Spectabilis gdzie pokazała istniejące już założenia z kwiatami jadalnymi i ziołami. Podczas plenerowych prelekcji goście odwiedzili m.in. Warzywnik Kwiatowy, Ogród w smaku lila-róż, Ogród lawendowy oraz orientalny. Podczas tego spaceru można było dowiedzieć się jak w ekologiczny sposób uprawiać kwiaty jadalne, zioła oraz warzywa.

 

Profesor Krzymińska to również międzynarodowy sędzia florystyki oraz mistrz w zawodzie florysta. Jej niezwykłe prace można było podziwiać podczas pokazów florystyczny. Zgodnie z tegorocznym tematem przewodnim na scenie głównej powstały bukiety oraz kompozycje w szkle z ziołami.

 

W czasie tegorocznej edycji Kulinarnego Festiwalu obyły się, aż 3 konkursy florystyczne. W sobotę kursantki Policealnej Szkoły Cosinus Plus zmagały się w konkursie drużynowym Kwiatowa Garderoba w kategorii strój oraz konkursie indywidualnym Kwiatowa Garderoba - nakrycie głowy. W ramach pierwszej kategorii z gałązek drzew, liści traw oraz kwiatów powstały dwie wyjątkowe suknie. Głosem publiczności zwyciężyła drużyna pn. Lawenda w składzie – Yauheni Pastsiarniak, Olena Zubko, Alla Lazutkina, Katarzyna Kobyłt. W kategorii nagracie głowy zwyciężyła - Cecylia Dyjak. W niedzielę do konkursu stanęły kursantki Policealnej Szkoły Żak, przygotowując kwiatowy letni bukiet. Głosem jury zwyciężyła – Malwina Oćwieja.

 

Podczas festiwalu nie zabrakło carvingu. Na scenie głównej wystąpił mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderskich. Podczas pokazów zaprezentował swoją technikę i stworzył niezwykłe działa sztuki. Pod okiem mistrza można było spróbować własnych sił w carvingu.

 

Miłośnicy naturalnej pielęgnacji skóry, mogli wziąć udział w pokazach kuchni kosmetycznej. Katarzyna Majewska zaprezentowała jak przygotować wodę Królowej Węgier z rozmarynem i lawendą oraz oliwkę do pielęgnacji dłoni z lawendy i rumianku. Indywidulanych porad dotyczących pielęgnacji skóry można było zaczerpnąć na stoisku ekspertki.

 

Podczas wydarzenia nie zabrakło animacji. W ramach warsztatów można było zrobić wianek z kwiatów, gałązek i ziół. Na zajęcia dla najmłodszych zapraszała również Hortiteriapia oraz Dobrzycówka. Oprócz stoisk z animacjami i atrakcjami, można było również zrobić zakupy. Swoje specjały prezentowało ponad 40 wystawców. Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Soberry (przetwory z jagody kamczackiej), Wio Eko czy Browar Edi. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja oraz Serce natury, a asortyment ogrodniczy można była uzupełnić u W. Legutko (nasiona), Szkółka Roślin Hortulus (kwiaty jadalne, zioła) oraz Navikula (eko doniczki i osłonki).  

 

Tradycyjnie już podczas festiwalu rozstrzygnięty został konkurs na najlepsze stoisko handlowe. Jury przy ocenie pod uwagę brało m.in.: estetykę stoiska, sposób obsługi, punkty przyznawane były również za kreatywność. W tym roku bezkonkurencyjna okazała się firma Dobrzycówka, wyróżnienie otrzymała Ecokolonia.

 

Dziękujemy partnerom oraz patronom wydarzenia za aktywny udział i wsparcie przy organizacji VI Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Szczególne podziękowania kierujemy do firmy nasienniczo-hodowlanej W. Legutko oraz do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (na wydarzenie zapraszało Pomorze Zachodnie i RPO WZ).

 

Zapraszamy na kolejną edycję Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych!

 

DSC_0766
DSC_0691
DSC_0703
DSC_0760
DSC_0793
DSC_0836
DSC_0854
DSC_0874
DSC_0880
DSC_0894
DSC_0899
DSC_0907
DSC_0945
DSC_0961
DSC_0963
DSC_0967
DSC_0970
DSC_0996
DSC_1005
DSC_1031
DSC_1063
DSC_1089
DSC_1227
DSC_1233
DSC_1245
DSC_1264
DSC_1335
DSC_1346
DSC_1354
DSC_1362
DSC_1379
DSC_1386
DSC_1454
DSC_1530
DSC_1587
DSC_1591
DSC_1601
DSC_1610
DSC_1641
DSC_1678
DSC_1679
DSC_1712
DSC_1746
DSC_1763
DSC_1776
DSC_1834
DSC_1870
DSC_1873
DSC_1877
DSC_1879
DSC_1881
DSC_1883
DSC_1891
DSC_1898
DSC_1932
DSC_1936
DSC_1974
DSC_2001
DSC_2010
DSC_2059
DSC_2063
DSC_2079
DSC_2085
DSC_2113
DSC_2116
DSC_2138
DSC_2178
DSC_2216
DSC_2226
DSC_2235
DSC_2267
DSC_2282
DSC_2324
DSC06317