OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS

Wyróżnienie POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny 2014 r.

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
Previous Next Play Pause

 

Po raz kolejny goście, którzy odwiedzą Ogrody Hortulus Spectabilis dowiedzą się, które kwiaty są jadalne oraz poznają ich właściwości i zastosowanie. Tegoroczny festiwal odbędzie się 14-15 lipca 2018 r. jego tematem przewodnim będzie: Lawenda – dyskrecja smaku i moc zapachu.

 

ZOBACZ PROGRAM FESTIWALU - sobota

ZOBACZ PROGRAM FESTIWALU - niedziela

 

 

Już po raz trzeci na Placu Dzikich Kwiatożerców, zagości plenerowa kuchnia kwiatowa. Aksamitki, kwiaty dyni i cukinii, liliowce, pysznogłówki, begonie, które zazwyczaj można podziwiać na starannie pielęgnowanych rabatach Ogrodów Hortulus, tym razem staną się składnikiem dań.

 

Uwaga! W czasie trwania festiwalu pomiędzy ogrodami będzie kursował bezpłatny bus.



O to aby w serwowanych potrawach pojawiły się tylko te kwiaty, które można zjeść, zadba Małgorzata Kalemba-Drożdż - doktor biochemii, specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych i autorka książek o kwiatach jadalnych.

 



W tegorocznym menu nie zabraknie: kruchych ciasteczek z lawendą, orientalnego risotta z kwiatami cukinii i nagietka, zupy z liliowców czy sałatek z kwitami monardy. Nietuzinkowe potrawy, które będzie można degustować, przygotuje uczestnik programu Top Chef, szef kuchni Mariusz Siwak. Na smakoszy kwiatowej dań czekać będą również wybrane przepisy.


Tradycją festiwalu stały się zmagania drużyn w konkursie kulinarnym. Zespoły przygotowując dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, ponownie staną do walki o Kwiatowy widelec oraz Kwiatową Łyżkę Smaku.


Podczas festiwalu nie zabraknie stoisk eksperckich oraz porad. Festiwal pokazuje nie tylko jak wykorzystać kwiaty jadalne, ale również jak je hodować i pielęgnować.



Specjalnie na tegoroczną edycję festiwalu powstaje romantyczny ogród lawendowy. Przy jego tworzeniu posadzone zostanie ponad 20 odmian lawendy. Dzięki takiej różnorodności można będzie zaobserwować różnice w zapachu oraz w kolorze lawendy, długości i wielkości jej kłosów oraz terminach kwitnienia.

 



Główna Ogrodnik Ogrodów Hortulus - Prymula wyjaśni, jak założyć i pielęgnować ogród lawendowy oraz warzywnik kwiatowy. Podczas warsztatów i prelekcji prowadzonych przez Krakowską Hodowlę i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan, przedstawione zostaną m.in.: „Recepta na siew i produkcję lawendy” oraz cykl „od nasiona do owocu” – czyli jak samodzielnie wyprodukować kwiaty jadalne.



W czasie festiwalu odbędą się warsztaty kuchni kosmetycznej, które poprowadzi Katarzyna Majewska. Kwiatowe toniki czy kremy, przygotowane zostaną tylko z naturalnych składników, więc będą mogły posłużyć nie tylko do pielęgnacji ciała ale będzie można ich również posmakować.

 


W tym roku nie zabraknie florystyki kulinarnej. Łukasz Wierzbiński z pracowni florystycznej Zielna, podczas pokazów przygotuje bukiety i wyjątkowe dekoracje stołów oraz talerzy. Tegoroczną nowością festiwalu będzie carving – Tajska sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach.



Festiwal to również stoiska wystawiennicze. W sprzedaży pojawią się: produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne, konfitury, syropy i soki, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki, świeże zioła, kwiaty jadalne oraz nasiona.



Dodatkowo goście wydarzenia będą mogli podziwiać całe kolekcje kwiatów jadalnych oraz setki odmian ziół, wkomponowane w rabaty otaczające festiwalowy Plac Dzikich Kwiatożerców. Festiwal to doskonała okazja do zwiedzenia kompleksu Ogrodów Hortulus.

 

# Parkowanie podczas III Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych – 14 i 15 lipca 2018r.

SAMOCHODY OSOBOWE

Dla wygody gości odwiedzających Ogrody Hortulus podczas III Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych, w dniach 14 i 15 lipca b.r. uruchomimy dodatkowy parking buforowy. Po zapełnieniu parkingu przy Ogrodach Hortulus Spectabilis, skorzystają Państwo z dodatkowych miejsc postoju. Pomiędzy parkingiem buforowym, a Ogrodami Hortulus Spectabilis będzie kursował darmowy bus, dowożąc gości na miejsce odbywającego się Festiwalu. Busy z parkingu będą jeździły wahadłowo co 10 minut.

Również goście, pozostawiający swoje samochody na parkingach przy Ogrodach Tematycznych
w Dobrzycy, będą mogli skorzystać z wygodnego i darmowego transportu do Ogrodów Hortulus Spectabilis. Busy z Dobrzycy będą kursowały wahadłowo co 30 minut, pierwszy kurs będzie o godzinie 10:30

AUTOBUSY I BUSY WYCIECZKOWE

Wyjątkowo podczas najbliższego weekendu, na teren parkingu przy Ogrodach Hortulus Spectabilis nie wjadą autobusy, ani większe busy wycieczkowe. Wyznaczyliśmy dla nich miejsca postojowe zgodnie
z zamieszczoną mapką. Uczestnicy wycieczek będą mogli wysiąść przy bramie wjazdowej do Ogrodów Hortulus Spectabilis.

* * *

Wyznaczone osoby w kamizelkach odblaskowych, pomogą Państwu znaleźć miejsce postojowe. Stosowanie się do ich wskazówek pozwoli uniknąć korków i ułatwi bezpieczny dojazd i powrót.

INFORMACJA DLA OSÓB NIEZMOTORYZOWANYCH

Do Ogrodów Hortulus kursują codziennie w okresie wakacji szkolnych busy firmy Airbus. Jeżdżą na trasach Darłówko-Dobrzyca-Kołobrzeg i Kołobrzeg-Dobrzyca-Darłówko. Rozkłady jazdy dostępne są pod linkiem: http://airbus-przewozy.pl/?id=hortulus lub numerem telefonu 505 707 303.


II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych
II Festiwal Kwiatów Jadalnych

Kontakt telefoniczny+48 602 610 041
Skontaktuj się z namibiuro@hortulus.com.pl
Lokalizacja Dobrzyca 76, 76-038
Regulaminczytaj

 

  • Tłumacz stronę

    Polish English German Norwegian Russian Swedish
  • Puzzle